UEFA FUTSAL EURO 2018 se bliža koncu. Pred nami sta še dve tekmi in sicer tekma za 3. mesto in finale. Danes je v Areni Stožice potekala novinarska konferenca s selektorjema Portugalske in Španije, finalistkama letošnjega evropskega prvenstva. Tam sta bila tudi naš medijski predstavnik Luka Bregar in fotograf Jaka Bregar. Postavila sta tudi nekaj zanimivih vprašanj, ki jih objavljamo spodaj v nadaljevanju.

Prvi je pred novinarje stopil selektor Portugalske, gospod Jorge Braz. O vtisih po včerajšnji polfinalni zmagi je povedal: "Po polfinalni tekmi smo takoj poskrbeli, da so se igralci regenerirali in začeli pripravljati na finale. Videli smo zelo zanimivo in dobro polfinalno tekmo po kateri smo se uvrstili v finale. To je bil izjemen trenutek za nas, poln emocij in veselja, toda zdaj je to mimo in misli morajo biti samo pri finalni tekmi. Pričakujem odlično finalno srečanje, saj igramo proti reprezentanci Španije o kateri ni potrebno izgubljati besed. Toda smo pripravljeni in gremo po zmago. Favorita po mojem mnenju ni, možnosti so 50:50."

Nekaj besed je namenil tudi Ricardinhu, ki mu manjka naslov z reprezentanco. Bo jutri na tekmi to zanj dodatni pritisk ali le užitek? "Ne, ne bo pritiska zanj. Zanj bo to običajna tekma z veliko veselja in zadovoljstva. Vse skupaj je zanj še večja motivacija. Je naš kapetan, poznamo in tako motiviranega še nismo videli. To ne bo pritisk ampak samo čast zanj, da lahko igra v finalu in pokaže vse kar zna. Ponosni smo, da je član portugalske reprezentance."

Vseskozi je slovenska publika stiskala pesti za Portugalsko. Na koncu polfinalnih tekem pa je slovenska publika začela žvižgati ravno proti Portugalski in Španiji. Kakšno atmosfero pričakuje v finalu? "Kot prvo pričakujem odlično vzdušje v naši garderobi. Na tribunah pa pričakujem dobro vzdušje, takšno kot je v naši garderobi. Tu bo tudi ogromno navijačev, ki imajo radi futsal in jim bo takšna tekma užitek. Tu bodo tudi naši navijači, ki so bili do sedaj na vsaki tekmi v velikem številu. Če bomo igrali dobro, bodo tudi navijači zadovoljni z nami in nam morda ponovno pomagali do zmage. Do sedaj pa vse pohvale slovenskemu občinstvu, ki nas je lepo sprejelo in podpiralo skozi celotno prvenstvo."

In prav podpora bi lahko bila ključna do morebitnega velikega dneva portugalskega futsala: "Zagotovo je jutri lahko velik dan za portugalski futsal. Dolgo smo gradili to, da smo prišli do trenutka, kjer bomo videli kaj smo se naučili. Igrali bomo v finalu proti močni Španiji, toda to ni pomembno. Pomembno je, da se zavedamo naše moči in odigramo po svojih najboljših močeh. Upajmo, da bomo po tekmi lahko govorili o velikem trenutku za portugalski futsal."

Ali se Vam kot selektorju lahko v športnem smislu zgodi kaj lepšega kot je osvojitev naslova in da Ricardinho postane najboljši igralec tega evropskega prvenstva? "Ricardinho je že tako najboljši. Pa ne samo na prvenstvu, ampak na svetu. Želi si biti prvak, vedno hoče zmagovati in ima pravo pozitivno razmišljanje. Ponosen je, ko zastopa Portugalsko in se maksimalno potrudi na vsaki tekmi. Kar pa se tiče občutka – verjetno ni lepšega trenutka kot to, da bi postali evropski prvaki, Ricardinho pa bi postal MVP tega prvenstva. Ricky res uživa v igri, je pravi vodja in pravi kapetan."

Na vprašanje "Katerega igralca iz slovenske izbrane vrste bi, če bi bilo mogoče radi videli v svoji reprezentanci oz. ekipi," pa smo iz njegovih ust slišali nekaj, česar se v Sloveniji ne zavedamo prav pogosto in Sloveniji namenil ogromno pohval! "Uh težko je reči. Sami imamo še veliko mladih igralcev v ozadju, prav tako Slovenija. Res pa je, da mi je zelo všeč reprezentanca Slovenije kot celota. Imate fantastične igralce, fantastično vzdušje in kar je še pomembneje, imate srčnost in borbenost. Vaš kapetan Osredkar je neverjeten atlet, nepopustljiv borec in odličen kapetan. Tu je tudi Fetič, ki je odličen organizator igre in ima izvrsten pregled nad igro. Tu sta tudi vaša pivota Čujec in Totoškovič, ki sta izjemna in močna pivota. Imel sem priložnost gledati tudi dve prijateljski tekmi med reprezentanca U21 Slovenije ter Portugalske. Tam sem opazil vašega mladega kapetana, ki je bil izvrsten. Pa ne samo on. Vsi vaši mladi igralci so se izkazali in nam na eni tekmi odčitali pravo lekcijo futsala, videli smo res dve zelo težki tekmi. Imate res nekaj izvrstnih mladih igralcev. Meni sta v oči poleg kapetana padla še dva igralca, ki sta morda nekoliko izstopala, vendar se ne spomnim trenutno njunih priimkov. Če boste tako nadaljevali, da boste razvijali svoje mlade igralce in jim ponudili priložnost, da igrajo in se razvijajo, se bo slovenski futsal samo še dvigoval. Že sedaj spadate med top 10 reprezentanc v Evropi. Verjetno prihajata tudi prvenstvi U21 in U19, kjer boste imeli močno reprezentanco in boste lahko posegli blizu samega vrha. Vse pohvale Sloveniji, ki v takšnih pogojih iz igralcev res izvleče maksimum in pride do takšnih uspehov. Na tem mestu res vse pohvale za vaše delo in tudi za odlično organizirano UEFA EURO FUTSAL 2018! Vi samo sledite svojim ciljem, vlagajte v futsal, razvijajte mlade igralce, pomagajte klubom in zagotavljam vam, da uspeh ne bo izostal. Slovenski futsal bo zagotovo postal še boljši! Tu tudi pohvale UEFA, ki dela na mladih in to je pot, ki ji moramo slediti. Se pravi, da reprezentance in klubi delajo na domačih mladih igralcih, ki so prihodnost države in njenega futsala. Tako bo še več Fetičev, Osredkarjev in drugih."

NATO SE JE NOVINARSKA KONFERENCA ZA PORTUGALSKEGA SELEKTORJA ZAKLJUČILA IN NA VRSTO JE PRIŠEL ŠPANSKI SELEKTOR.

Legendarni španski selektor José Venancio López Hierro je za začetek novinarske konference najprej strnil nekaj misli o včerajšnji tekmi: 
"Vsi smo po uvrstitvi v finale zelo zadovoljni. Veselimo se tekme, ki bi nam lahko prinesla nov naslov prvakov. Priprava na tekmo pa se je že začela, tudi z današnjim treningom. Igralci so zadovoljni,saj smo dokazali, da naš trud ni bil zaman in da naš sistem deluje. To se je še posebej pokazalo na težki tekmi proti Kazahstanu."

O svojem trenerskem kolegu na klopi Portugalske pa je povedal naslednje: "Jorge Braz je odličen trener in imava zelo dober odnos. Obe ekipi se zelo dobro poznata med sabo. Je zelo izkušen trener, uvrstil se je v finale EP in v dva polfinala SP. Bo zelo izenačena in zelo zanimiva tekma."

O neigranju Solana na polfinalni tekmi: "Solano je maksimalno pripravljen na finale. Nima nobenih zdravstvenih težav!" 

Nato je na vrsto prišlo vprašanje o posebni pripravi na Ricardinha: "Za Ricardinha ne bo posebne priprave. Naša priprava je priprava na celotno ekipo in na to kako bomo mi igrali. Imamo zaupanje v naš stil igre, kajti ta stil igre nam je prinesel ogromno uspeha. Spoštujemo Ricardinha in Portugalsko, vendar gremo mi s svojo igro po zmago. Ostati želimo najboljši."

V zgodovini prvenstev ste bili velikokrat boljši od Portugalske. Kaj porečete na to? "Verjamem da v taki tekmi zgodovina ne šteje. Ekipi sta izenačeni, obe ekipi bosta dobra. To bo velik spektakel saj nobena ekipa nima veliko pomankljivosti. To bo res odlična tekma, sploh za navijače in futsal stroko."

O Sloveniji pa je dejal naslednje: "Slovenija je velika ekipa, v zadnjih letih je napravila velik preskok. Pred dvema letoma nas je v Mariboru celo premagala z 1:0 in tudi na povratni tekmi v Španiji smo imeli kar veliko dela, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo. Dobro delajo z igralci in mladimi. Imate tudi veliko odličnih trenerjev, ki delajo dobro z mladimi. Slovenski futsal se bo še razvijal dokler boste dobro delali z mladimi in se še naprej borili tako srčno kot se že zdaj borijo vse vaše reprezentančne selekcije. Le pohvalim lahko Slovenijo, ki glede na vložek v futsal, postaja res prava velesila v futsalu."

Euro 2018, finale, 10.2.
Španija - Portugalska (20.45)

Euro 2018, tekma za 3. mesto, 10.2.
Rusija - Kazahstan (18.00)


Tekst: Luka Bregar
Foto: Jaka Bregar