Člansko moštvo

loading...

Mlajše selekcije

loading...

Splošne informacije

loading...

rs okna 811 204

IMG_2925

 

FC LITIJA, Slovenia

Tomislav Horvat:
Everyone in the club is looking forward to play and at the same time to host the prestigious UEFA Futsal Cup. To Litija will also come one of the strongest teams in Europe, Dynamo Moscow, which is definitely a prize for our team. Our goal is the second place in the mini-tournament, but for this we have strong competitors from Greece and the Netherlands. All the beginning of the championships was inferior to this tournament and I hope that we will show our good preparation at UEFA Futsal cup.

(at this moment only in slovenian language)

Details in PDF ...

www.fclitija.si

SHORT PRESENTATION OF THE DEVELOPMENT

Futsal se je v Sloveniji igral že veliko pred sezono 1995/1996, ko ga je pod svoje okrilje in vodstvo vzela NZS. Od tega leta namreč potekajo uradna državna in pokalna prvenstva, od takrat beležimo tudi prvo reprezentančno tekmo Slovenije, ko so se v Košicah pomerili s Slovaško. Prav prvo sezono je naša ekipa osvojila prvo pokalno lovoriko, leto kasneje državno prvenstvo. Prvi evropski klubski nastop je sledil v sezoni 2000/2001, ko je UEFA uvedla tekmovanje imenovano UEFA Futsal Cup.

Prvi evro nastop je pripadel ekipi FC Litija, ki je od slovenskih klubov nastopila največkrat doslej (5). Letos je to torej že šesti nastop. V Evropi so nastopili še GIP Beton MTO, Oplast Kobarid, Puntar in Gorica. Največji uspeh doslej kateregakoli slovenskega kluba je prav sedmo mesto naše ekipe na polfinalnem turnirju v Chareloiju, kamor se je Litija uvrstila po presenetljivi zmagi v Bakuju (Azerbajdjan).

Slovenska reprezentanca se je v sedmih evropskih prvenstvih nanj uvrstila 3-krat (2003, 2010 in 2012). V državnem prvenstvu tekmovanje poteka s po eno 1. in 2. ligo, dvema tekmovanjema U21 ter tekmovanji U18, U15 in U13 in seveda pokalu Slovenije.

A SHORT PRESENTATION OF THE HISTORY

Klub malega nogometa Svea Lesna Litija je klub, ki ga je skupinica zagnancev uradno ustanovila 24. decembra 1982 na Vačah nedaleč stran od geometričnega središča Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni. Sicer naši začetki segajo v prvomajske praznike leta 1976, ko smo se začeli družiti ob osebi ''ženskega imena'', ki sliši na ime ŽOGA. Želja nam je bila le igranje malega nogometa, ki pa se je v letih, ko smo dozorevali sprevrgla v potrebo po športnem udejstvovanju in doseganju čim boljših rezultatov.

Do sedaj smo zamenjali kar nekaj imen. Začeli smo z imenom Športno društvo Vače, zatem Osvežilci zraka, leta 1990 smo se preimenovali v Inženiring Šarbek, sledilo je ime Assaloni Cosmos, Lesna industrija Litija, Svea Lesna Litija, Svea, v sezoni 2009/2010 smo nosili le ime našega mesta Litije, v tej sezoni pa Predilnica Litija. V vsem tem času smo na mnogih turnirjih do leta 1995 osvojili prek 500 pokalov. Sodelovali smo na številnih turnirjih širom Evrope, torej tudi izven meja naše države, vendar smo se najraje vračali v domače kraje in našo Litijo.

Mali nogomet je s časom in leti pridobival na veljavi in v sezoni 1995/1996 ga je pod svoje vodstvo vzela Nogometna zveza Slovenije. Od takrat so na sporedu tudi uradna državna prvenstva in pokalno tekmovanje Slovenije. V teh prvenstvih vse do danes smo bili osemkrat državni prvaki, petkrat smo bili najboljši v slovenskem pokalnem tekmovanju. V naših vitrinah sta tudi dve lovoriki v srečanjih za super pokal. Z vsemi temi uspehi in brez lažne skromnosti smo prav gotovo vodilna ekipa futsala v naši državi.

In ker pravijo, da na mladih svet stoji, tudi v našem klubu uspešno delamo z njimi. V vseh teh letih (od sezone 1997/1998, ko se je začelo to tekmovanje za mlade) je bila naša ekipa v različnih kategorijah (U12, U15, U16, U17 in U21) trikrat najboljša v državi, v arhivu imajo zapisana tudi tri druga, dve tretji, eno četrto in dve peti mesti. Vse to je lep obet za našo prihodnost predvsem ob dejstvu, da se je prav v tej sezoni članstvo v naših mlajših selekcijah še povečalo.

Ponosni smo na dejstvo, da v članski vrsti igrajo številni domači igralci, ki so začeli z igranjem prav v mlajših selekcijah našega kluba in da so mnogi izmed njih prišli do dresa državne reprezentance. V vseh teh letih so bili številni igralci članske ekipe in U21 tudi nosilci igre v reprezentanci Slovenije. Naša okrepitev so res le igralci, ki nekaj veljajo na malonogometnih igriščih Slovenije. Vsi ti uspehi so nas ponesli tudi v Evropo. Najprej smo se odzvali na vabila klubov na njihove turnirje in jih nekaj tudi osvojili.

Prvi pravi evropski krst je pomenil nastop v kvalifikacijah za evropsko klubsko prvenstvo UEFA Futsal Cup novembra 2001. Kvalifikacije smo prvič organizirali v Litiji. Zmagala je ekipa Playas de Castellon iz Španije, ki je kasneje na finalnem turnirju osvojila naslov najboljše ekipe v Evropi. V sezoni 2002/2003 nas je pot kot državne prvake ponovno vodila v evropsko klubsko tekmovanje. Takrat smo v italijanskem Pratu osvojili tretje mesto v skupini. V sezoni 2003/2004 na turnirju v Litiji spet nismo imeli sreče, na koncu smo bili tretji. Zato pa smo oktobra 2004 dosegli uspeh, ki ga ni uspelo doseči še nikomur. Osvojili smo prvo mesto v kvalifikacijski skupini v daljnem Azerbajdžanu. S tem smo postavili nek nov mejnik v futsalu v naši državi in marca 2005 smo imeli čast nastopati med osmimi najboljšimi ekipami v Evropi.

Sezoni 2005/2006 in 2006/2007 sta bili predvsem v članski konkurenci nekoliko slabši', čeprav smo bili še vedno med ekipami, ki so krojile vrh slovenskega futsala. V obeh sezonah smo obstali na četrtem mestu prvenstvene lestvice, mladi v kategoriji U15 so bili dvakrat drugi, v skupini do 21. leta smo izgubili le v finalu državnega prvenstva in bili na koncu drugi.

V sezoni 2007/2008 smo z mlado ekipo in prav tako mladim trenerjem, ki je za povrh še prvič vodil kakšno ekipo, prvenstvo končali na drugem mestu, potem, ko smo redni del prvenstva (18 krogov) končali na prvem. V pokalnem tekmovanju smo prišli do 1/4 finala, mlada ekipa U15 je bila ponovno druga, U21 pa tretja. Pred sezono smo zapisali: sezona 2007/2008, ki je pred vrati bo vsekakor veliki test za našo mlado ekipo, kajti odločili smo se, da bomo priložnost dali predvsem mladim domačim igralcem. To obljubo smo tudi izpolnili in jo držali tudi v naslednji sezoni 2008/2009, ko smo s prvo ekipo končali na tretjem, z U21 pa na drugem mestu.

Tudi v mlajših kategorijah smo bili uspešni in po nekaj sezonah smo pred sezono 2009/2010 odkrito napovedali ponoven naskok na vrh slovenskega futsala. Naše napovedi so se uresničile le delno. Verjeli ali ne, izgubili nismo niti enega srečanja v rednem delu igre, a žal izpadli v polfinalu, ker je nasprotnik bolje izvajal kazenske strele. Na koncu smo osvojili tretje mesto. Smo pa zato po sušnem obdobju le prinesli novo lovoriko v vitrine, saj smo še šestič osvojili pokal Slovenije. V kategoriji U12 se nam ni uspelo uvrstiti v zaključne boje, so pa zato igralci do 18 let prišli vse do finala in tam nesrečno izgubili tik pred koncem srečanja. Naši najmlajši U13 so bili na koncu tretji v državi, igralcem U15 pa je le malo zmanjkalo do uvrstitve na zaključni turnir.

CHAMPIONSHIP WINNERS
- osem naslovov državnih prvakov Slovenije,
- sedem pokalnih lovorik,
- 4x zmagovalci super pokala,
- številni naslovi v mlajših kategorijah in uvrstitve v vrh na prvenstvih najmlajših,
- številni državni reprezentanti iz našega kluba, tako v članski ali U21 reprezentanci,
- naš igralec Borut Kristan je igralec z največ nastopi v slovenkih tekmovanjih,
- trener Tomislav Horvat je igralec z največ doseženimi zadetki v zgodovini slovenskih državnih prvenstev.

CURRENT PRESENTATIONEkipa FC Litija, igralci in vodstvo
HEAD COACH


Tomislav Horvat, trener FC Litija