IMG_2925

Po končani sezoni, ko je Litija osvojila vse mogoče lovorike, sem se pogovarjal s človekom, ki je v klubu »dečko za vse«. Govorim o človeku, brez katerega bi pogosto odšli na tekme brez dresov, bili bi žejni na treningih in nekateri igrali brez »štucen«, ... To je nihče drug kot predstavnik ekipe FC Litija in nekdanji vodja tekmovanja malega nogometa v Sloveniji. To je  Mirko Plaznik, »dečko za vse«, kot so mu na majico napisali v klubu.

V nogometu si že dolgo časa. Kaj te je prepričalo da si šel v nogomet in ne kakšen drug šport?
Za nogomet me je navdušil starejši brat, ki je igral v klubu SAVA iz Tacna pod Šmarno goro.

Kje in kdaj se je vse skupaj začelo?
V pionirsko ekipo Sava sem se vključil pri desetih letih leta 1951. Najprej sem igral na mestu desnega halfa, nato pa sem se odločil, da postanem vratar. Pri šestnajstih letih sem bil na mladinskem turnirju NK Krim izbran za najboljšega vratarja. Na njem je sodelovalo deset ekip med njimi Odred, Slovan, Ilirija, Krim, …

Kako je prišlo do prehoda v futsal? Bil si delegat in vodja tekmovanja. Kako si se znašel na tem položaju?
Leta 1958 sem si zlomil levo nogo (leva golen) in s tem se je končala tudi moja igralska kariere. Mali nogomet se je začel uveljavljati okrog leta 1980 z raznimi turnirji, ta zvrst nogometa pa me je privabila v funkcionarske vrste. V te vrste me je popeljal gospod Stanko Damiš. Postal sem delegat, bil pa sem štiri leta tudi vodja tekmovanja slovenskega malega nogometa.

Na koncu si pristal v Litji, kjer skrbiš za vse selekcije. Kako si prišel v klub?
Glede na to, da sem imel veliko izkušenj, se ni bilo težko vključiti v klub malega nogometa iz Litije. Tu so me lepo sprejeli, postal sem ekonom oziroma predstavnik ekipe.

Kako poteka tvoje delo?
Nisem trener.  Da pa delo poteka nemoteno, skrbim pa za pet selekcij, ki delujejo v klubu. Predvsem je to skrb za opremo, organizacijo treningov, tekem in še marsikaj se najde za postoriti.

Skrbiš tudi za mlade selekcije. Se v klubu dobro dela z mladimi? Je delo z mladimi kaj bolj naporno?
Veseli me, da se v klubu dobro dela z mlajšimi selekcijami, saj je to tudi perspektiva kluba. V zadnjih letih smo z mlajšimi selekcijami dosegali kar lepe rezultate.

Kateri bi bil tvoj najtežji trenutek v obdobju, odkar si predstavnik FC Litija?
Morda mi je bilo še najtežje v prejšnji sezoni 2009/10, ko je članska ekipa brez poraza po rednem delu osvojila 3. mesto in ko je v isti sezoni selekcija U18 ostala brez naslova državnih  prvakov.

Iskrene čestitke tudi ob tvoji letošnji 70. letnici. V klubu so ti ob tej priložnosti priredili malo zabave. So te zelo presenetili?
Ob moji 70 letnici mi je klub priredil res čudovit sprejem. Najprej so me obvestili naj pripravim vse potrebno za trening članske ekipe. Medtem so se zbrali vsi igralci, trener in celotno vodstvo kluba. Na mizi sem zagledal dres na katerem je bil dres s številko 70 ter napisom »Miro Plaznik – dečko za vse«, hlačke, štucne, veliko torto ter uro z vgraviranim napisom: »FC Litija za 70 let«. Bilo je nepozabno, tekle so solze! V tistem trenutku sem spoznal, da me v klubu res cenijo vsi, od igralcev do funkcionarjev ter ostalih ljubiteljev futsala tu v Litiji.

Kot nekakšno darilo je tudi trojna krona z ekipo FC Litija. Verjetno si kot član kluba izjemno ponosen na uspeh?
FC Litija je najboljši klub v Sloveniji, je najbolj organiziran in ponosen sem na to, da sem član tega kluba ter seveda na vse lovorike, ki smo jih osvojili v tej sezoni.

Pred kratkim ste bili z ekipo tudi na turnirju v Smederevem (Srbija). Od organizatorjev do navijačev prihajajo same čestitke za igro, ki ste jo prikazali. Kaj bi ti povedal o tem turnirju?
Pika na i za vse uspehe je bila krona z osvojitvijo prvega mesta na močnem mednarodnem turnirju v Smederevu (Srbija), kjer je sodelovalo kar 32 ekip. Bila je izredna konkurenca, zbrali so se najboljši igralci iz bivše Juge. Ko jih vse po vrsti premagaš, je to res fantastično!

Kakšen je - v primerjavi s tistim, ki se je igral pred dvajsetimi leti - napredek futsala v Sloveniji?
Futsal iz leta v leto napreduje. Igra se sodoben futsal z veliko teka in veliko poudarka na moči. Tudi v Sloveniji. Dokaz je uvrstitev reprezentance na evropsko prvenstvo, pri čemer ima tudi FC Litija velik delež, saj je skoraj polovica reprezentantov prav iz našega kluba.

Napisal si tudi knjigo o četrt stoletja dvoranskega nogometa v Sloveniji. Kako je prišlo do te ideje? Kako je potekalo pisanje knjige?
Dobrih dvajset let sem zbiral razne izrezke iz časopisov, slike, podatke o futsalu. Lepil sem jih v posebno knjigo, kjer so ostali vse do kvalifikacij leta 2007 v Laškem, ko je prišla ideja, da bi napisal knjigo. In tako se je začelo pisanje knjige, za katero pa sem vesel, da se zagledala luč sveta in predstavlja zanimiv zbornik slovenskega dvoranskega nogometa.

Za konec pa še kakšna zaključna beseda. Bi se komu rad zahvalil za vse kar si doživel v malem nogometu?
Ob koncu bi se rad zahvalil vsem v klubu, ki mi zaupajo, da sem del tega velikana futsala, ki bo v  kratkem vstopil zaigral v Evropi in na kar sem še posebej ponosen.

Dragi Mirko, ob koncu tega pogovora naj ti povem, da si v klubu želimo, da bi bil še dolga leta z nami! Ostani zdrav in vesel še naprej!

Besedilo: Luka Bregar
Slika: rudiIMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925

IMG_2925