Spodaj si lahko preberete pogovor z vratarjem, ki ima več kot 300 nastopov v dresu FC Litija, 6 zadetkov, 12 rumenih kartonov in štiri rdeče kartone. Ja, to je Darko Tokič, vratar članske ekipe in trener ekip U13 in U15. Kaj je povedal, pa v nadaljevanju zanimivega pogovora.

Dare, zabeležil si že več kot 300 nastopov v dresu FC Litija. Kaj reči ob tem?
Vesel in ponosen sem. Spomnim se kakšni so bili začetki, veliko stvari se je spremenilo. Od takratnih igralcev, ko sem začenjal s futsalom, sem ostal samo še jaz.

Kako si pravzaprav začel s futsalom?
Klub, ki se je takrat imenoval še Inženiring Šarbek, je imel takrat razpis za igralce mlajših kategorij. Takrat so me starši vpisali na trening, bilo pa nas je okoli 60 otrok in štirje trenerji. Nato se je številka mlajših igralcev zmanjševala, jaz sem ostal.

Ti je kaj žal, da se nisi odločil za veliki nogomet, ki je bolj popularen v Sloveniji in na svetu?
Ne, niti malo! V Litiji je futsal številka ena in vsi smo si takrat želeli igrati mali nogomet. Že takrat smo hodili na tekme in gledali svoje vzornike.

Kdo pa je bil tvoj vzornik?
V mlajših letih sem gledal predvsem vratarja Vojka Majcna, ki je bil takrat najboljši vratar in moj vzornik.

Kaj si šteješ kot največji uspeh v karieri?
Največji uspeh si štejem pot v Belgijo, kjer smo se pomerili z Boomerangom in Charleroi-em, ki so bili leta 2002 evropski klubski podprvaki. To si štejem kot največji uspeh.

Katero tekmo pa si boš zapomnil za vedno?
Za vedno si bom zapomnil tekmo Lige prvakov proti ekipi kazahstanski ekipi Zhigiter, ko sem pred res polno dvorano v Litiji zadel iz gola na gol. Pa še mlad sem bil.

Kaj pričakuješ v letošnji sezoni?
Mislim, da smo najmočnejša ekipa v Sloveniji in bi morali vzeti tako državni kot tudi pokalni naslov.

Si tudi trener ekip U13 in U15. Kako je trenirati mlade?
Prvo leto smo se malo lovili, ampak so sedaj fantje pokazali več želje, da želijo uspet. Sedaj so tudi rezultati drugačni v primerjavi s prvim letom. Je zanimivo delati z mladimi, vendar nekateri tega ne vzamejo resno. Pri nas je bilo to drugače – mi smo želeli uspeti, nekaterim pa je danes to bolj za hec.

Kakšni so trenerski cilji letos?
Z ekipo U15 smo se uvrstili na zaključni turnir in izpolnili cilj. Se pa finale ne igra, ampak se zmaguje. Zato gremo po naslov U15! Tudi z U13 bi radi prišli na zaključni turnir, kar bi bil zame uspeh.

Kaj bi povedal gledalcem, ki jih na tribunah ni več toliko, kot v časih, ko si sam začenjal s futsalom? Dvorana je bila takrat vedno polna.
Vsekakor že uprava dela na tem, da ni vstopnine, kar je pozitivno. Tako da vabim vse Litijane, da pridejo na tekmo, nas podprejo, da bi bila dvorana spet polna v zaključnih bojih kot je bilo to v starih časih.


Darko, hvala za pogovor.  V nadaljevanju kariere pa ti želimo še veliko obramb in trenerskih uspehov.


Luka Bregar