Po prvi četrtfinalni tekmi, ki jo je naša ekipa odigrala proti KMN Puntar, sem se pogovarjal z novima igralcema, ki prihajata iz Brazilije. V kratkem pogovoru vam predstavljamo Huga in Matheusa, nova člana FC Litija!

Hugo in Matheus, dobrodošla v klubu! Za začetek, da vaju nekoliko spoznajo ostali ljudje, iz katerega mesta v Braziliji prihajata?

Hugo: Prihajam iz mesta Belo Horizonte, ki je bolj v centru Brazilije.
Matheus: Jaz pa prihajam iz Porto Alegreja, ki je bolj na južnem delu Brazilije.
Hugo: Oba mesta sta zelo velika, imata tri ali štiri milijone prebivalcev. Spadata med večja mesta v Braziliji.

Ali imata tam morda ženo oz. punco?
Matheus: V Braziliji živim s svojo ženo, tam pa je tudi moj brat.
Hugo: V domovini imam svojo ženo, ki je noseča in pričakujeva otroka. Zelo se že veselim sina, ki bo dodatna energija v najini zvezi.

Bo morda tudi sin nogometaš?
Hugo: Bomo videli! (smeh)

Kako sta stopila v kontakt z našim klubom?
Matheus: Če se prav spomnim, sem prvič komuniciral z Gašperjem Vrhovcem, ki mi je predstavil idejo in načrt, da bi prišel v Litijo.
Hugo: Pri meni je bilo malo drugače. Brazilski igralec, ki igra na Hrvaškem je dejal, da v Litiji iščejo enega pivota in enega igralca na zunanjih položajih. Šele nato sem se tudi jaz slišal z Gašperjem, ki je bil prvi iz kluba.

Je bila odločitev za selitev v Litijo težka?
Hugo: Odločitev, da greš od doma je vedno težka, sploh če gre to za klub, ki je za naju na drugi celini. Na koncu sva se oba z Matheusom odločila za ta korak, da si morda nabereva nove izkušnje in odpreva vrata v Evropo. Pozanimala sva se o klubu FC Litija in spoznala, da je Litija najuspešnejši klub v Sloveniji in ima tudi že lepe uspehe v Evropi. Veva, da gre za največji futsal klub v Sloveniji, zato je bila odločitev na koncu nekoliko lažja. Upam, da bova pustila dober pečat.

Za kateri klub sta nazadnje igrala v Braziliji?
Matheus: Jaz sem igral za klub Guarapuava v regiji Parana, Hugo pa je igral v klubu Florianópolis v regiji Santa Catarina.
Hugo: Oba kluba igrata v prvi brazilski ligi in sta dobri moštvi, visok je tudi nivo kvalitete.

Kako se počutita v Litiji?
Matheus: Zelo dobro se počutim. Všeč mi je tako mesto, ki je mirno in se vsi poznajo med sabo. Zelo sem srečen.
Hugo: Tudi sam se počutim odlično, čeprav imam rajši večja mesta. Je pa zelo dobro, da se ljudje v mestu poznajo med seboj. Počutiva se tudi zelo varno in dobrodošlo. Ljudje naju pozdravljajo in nama želijo vedno pomagati, če kaj potrebujeva. Zelo sva navdušena nad mestom in ljudmi.

Sta obiskala že kaj ostale kraje in mesta po Sloveniji?
Matheus: Žal še ne. Vse kar sem videl in spoznal so mesta, skozi katera smo se vozili, ko sem prišel z letalom na Dunaj in nato v Litijo.
Hugo: Sam sem bil že v Ljubljani in zdi se mi zelo lepo mesto. Sam zelo rad potujem, zato upam, da bova imela čas za vse oglede katere imava v načrtu – Bled, Postojnsko jamo, Obalo, različne gradove po Sloveniji in tako naprej.

Matheus je odigral dve tekmi v 1. SFL in že dosegel zadetek, Hugo pa je na prvi tekmi prejel rdeči karton. Kaj lahko povesta o slovenski prvi ligi?
Matheus: Sam bi rekel, da je zelo kvalitetna . V primerjavi z brazilsko ligo je veliko več fizike in so zato tekme morda nekoliko težje. Za pivota je drugače in težje, saj igram proti močnejšim branilcem oz. igralcem. Veliko je telesnih kontaktov, ampak mi je všeč takšen način igre. Z velikim veseljem igram v slovenski ligi, vesel sem zadetka, najbolj pomembna pa je seveda zmaga celotne ekipe.

Torej kje so glavne razlike med brazilsko in slovensko ligo?
Hugo: Težko je reči, kje so tiste glavne razlike. Morda je v Braziliji veliko več poudarka na taktiki in še posebej na tehniki posameznih igralcev. Tu v Sloveniji se mi zdi, da je veliko več poudarka na fiziki in posledično je več fizičnih kontaktov. Vendar težko rečem ali je vse to res, saj sem do sedaj odigral le dve tekmi in si eno ogledal s tribun. Vidiva pa, da je nivo kvalitete visok in da je liga dobra in težka.

Hugo, kaj lahko poveš o svoji prvi tekmi in rdečem kartonu?
Hugo: Bil je nesrečen trenutek in trenutek za v pozabo. Napravil sem napako in prejel rdeči karton. Za samo tekmo pa lahko rečem, da smo imeli veliko priložnosti, ki pa jih žal nismo izkoristili. Je pa zanimivo, da danes, ko sem gledal tekmo s tribune (prva četrtfinalna tekma s Puntarjem op.p.)je bila na nasprotnikovi strani podobna situacija kot pri meni – nad našim igralcem, ki je šel sam proti golu je bil storjen prekršek, za katerega je nasprotnik prejel samo rumeni karton, sam pa proti Dobovcu prejel rdeči. Ampak to ni zadeva, ki bi jo sam komentiral, tudi s trenerjem Horvatom sva se pogovarjala o tem in se na koncu strinjala, da je bila situacija res mogoče malo drugačna. Važno je, da je ekipa zmagala, sam treniram in se že pripravljam na naslednjo tekmo.

Kako sta se povezala s soigralci? Se dobro razumete?
Matheus: Zelo so prijazni z nama in nama pomagajo pri vseh zadevah. Tudi s strani kluba in ostalih imava vse, kar potrebujeva. Zelo si prijazni in res nama pomagajo, tudi z nasveti kako odigrati v določenih situacijah, saj se še privajava na slovensko ligo. Imava zelo dobre odnose s soigralci in vsemi v klubu, res je vse perfektno.

Kaj pričakujeta v končnici?
Matheus: Razmišljava oz. v klubu razmišljamo samo o naslednji tekmi in da pridemo do našega cilja, ki je naslov prvaka.
Hugo: Delim isto mnenje kot Matheus. Danes smo zmagali, zmaga bi bila lahko še višja, v petek nas čaka nova tekma, kjer gremo na zmago. Nato pa tekmo po tekmo. Za polfinale potrebujemo še eno zmago, šele nato bomo razmišljali naprej.

Matheus, dosegel si prvi zadetek v novem klubu. Kako se počutiš?
Matheus: Res je. Sem zelo vesel, vendar pomembna je ekipa. Ni važno kdo je strelec, važno je da ekipa zmaguje. Pomembno je, da je Litija uspešna.

Če Litija osvoji prvenstvo, je kakšna možnost oz. želja, da ostaneta v našem klubu?
Hugo: Želja zagotovo je da ostaneva. Prišla sva za tri mesece in upam, da se izkaževa in bolje spoznava ligo. Zelo rada bi postala državna prvaka in tudi ostala tu še nekaj časa. Če nam uspe osvojiti državno prvenstvo, pridejo tu še tekme Lige prvakov, katere bi z veseljem in ponosom igrala. Ampak če bova ostala, je bolj vprašanje za ljudi v vodstvu kluba.

Kateri futsal igralec je za vaju najboljši oz. do katerega gojita največ spoštovanja?
Matheus: Za mene zagotovo Falcao.
Hugo: Za mene pa je najboljši Lenísio Teixeira Júnior.

Morda še kakšne besede za vse navijače Litije in futsala v Sloveniji?
Matheus: Hvala! Hvala za sprejem in podporo.
Hugo: Sam bi dejal, da sva v Slovenijo prišla ravno iz počitnic. Trudiva se, da bova iz tekme v tekmo boljša in bova lahko pokazala najboljše od naju. Da bodo tudi gledalci in navijači zadovoljni z igrami, ki jih bova prikazala. Za naju je pomembno, da se vsako tekmo in vsak trening maksimalno trudiva dati vse od sebe. Navijači pa naj le pridejo v čim večjem številu na naše tekme in nas podprejo na poti k novim zmagam.

Hugo in Matheus, hvala obema za tale pogovor. V dresu FC Litija vama želim veliko dobrih iger, veliko zadetkov in nič poškodb! Srečno!

Luka Bregar

Matheus2Matheus #24

Hugo2Hugo #19