Klub malega nogometa Vače - Litija, je klub, ki ga je skupinica zagnancev uradno ustanovila 24.12.1982 v kraju Vače, nedaleč stran od geometričnega osnega središča Slovenije (GEOSS), v Spodnji Slivni. Sicer naši začetki segajo v prvomajske praznike leta 1976, ko smo se začeli družiti ob osebi ''ženskega imena'', ki sliši na ime ŽOGA. Želja nam je bila le igranje malega nogometa, ki pa se je v letih ko smo dozorevali sprevrgla v potrebo po športnem udejstvovanju in doseganju čim boljših rezultatov.
 
Do sedaj smo zamenjali kar nekaj imen. Začeli smo z imenom Športno društvo Vače, zatem Osvežilci zraka, leta 1990 smo se preimenovali v Inženiring Šarbek, sledilo je ime Assaloni Cosmos, Lesna industrija Litija, Svea Lesna Litija, Svea, Predilnica Litija, od sezone 2009/2010 nosimo le ime našega mesta. občine LITIJA. V vsem tem času, smo na mnogih turnirjih, predvsem do leta 1995 osvojili čez 500 pokalov, sodelovali smo na številnih turnirjih širom Evrope, torej tudi izven meja naše države, vendar smo se najraje vračali v domače kraje in našo Litijo. Mali nogomet je s časom in leti pridobival na veljavi in pod svoje okrilje ga je v sezoni 1995/1996 vzela Nogometna zveza Slovenije. Od takrat so na sporedu tudi uradna državna prvenstva in pokalno tekmovanje Slovenije. V teh prvenstvih, vse do danes smo bili devetkratni državni prvaki, osemkrat smo bili najboljši v pokalnem tekmovanju naše države. V naših vitrinah so tudi štiri lovorike super pokal-a. Z vsemi temi uspehi in brez lažne skromnosti, smo prav gotovo vodilna ekipa malega nogometa - futsala v naši državi.
 
In ker pravijo, da na mladih svet stoji, tudi v našem klubu uspešno delamo z njimi. V vseh teh letih (od sezone 1997/1998, ko se je začelo tekmovanje za mlade) je bila naša ekipa v različnih kategorijah (U13, U15, U18 in U21) kar nekajkrat povsem na vrhu, ali pa so krojili sam vrh v mlajših kategorijah.
 
Ponosni smo na dejstvo, da v članski vrsti igrajo številni domači igralci, ki so začeli z igranjem prav v mlajših selekcijah našega kluba in da so mnogi izmed njih prišli do dresa državne reprezentance. V vseh teh letih, pa tudi danes, so bili številni igralci članske ekipe in tudi ekipe U21 tudi nosilci igre v reprezentanci Slovenije. Okrepitve našega kluba so res le igralci, ki nekaj veljajo na malo nogometnih igriščih Slovenije.
 
Vsi ti uspehi na domačem parketu so nas ponesli tudi v Evropo, najprej smo se odzvali na vabila klubov naj pridemo na njihove turnirje in jih nekaj tudi osvojili. Prvi pravi evropski krst je pomenil nastop v kvalifikacijah za evropsko klubsko prvenstvo UEFA FUTSAL CUP, novembra 2001.
 
Kvalifikacije smo prvič organizirali v Litiji, zmagala je ekipa Playas de Castellon iz Španije, ki je na finalnem turnirju zatem osvojila naslov najboljše ekipe v Evropi. V sezoni 2002/2003 nas je pot kot državne prvake ponovno vodila v evropsko klubsko tekmovanje. Takrat smo v italijanskem Pratu osvojili tretje mesto v skupini. V sezoni 2003/2004 na turnirju v Litiji nam je zmanjkalo nekaj sreče, morda znanja, na koncu smo bili tretji v skupini. Zato pa smo 09.10.2004 dosegli uspeh, ki ga ni uspelo doseči še nikomur v naši državi. Osvojili smo prvo mesto v kvalifikacijski skupini v daljnem Azerbajdžanu. S tem smo postavili nek nov mejnik v futsalu v naši državi in marca 2004 smo imeli čast nastopati med osmimi najboljšimi ekipami v Evropi. Prekrasen občutek, verjemite, biti med najboljšimi igralci stare celine. Dve naslednji leti smo z naslovom najboljšega v državi prav tako nastopali v evropskem tekmovanju, vendar z nekaj manj uspeha, ponovno pa smo najboljše ekipe Evrope gostili tudi v Litiji. Peto (2011/2012) in šesto (2012/2013) sezono v Evropi smo ponovno gostili v domači dvorani, bili manj uspešni saj se nam ni uspelo uvrstiti med 16 najboljših ekip stare celine.
 
Na sploh zadnji dve sezoni, omenjeni že zgoraj, na slovenskem parketu ponovno žanjemo uspehe, tako v članski konkurenci, kjer smo ''dvignili'' pokal tako v državnem prvenstvu in pokalnem tekmovanju. In nenazadnje, 24.12.2012 smo praznovali 30 let od uradne ustanovitve. Po sezoni 2013/14, ko smo postali državni podprvaki ter pokalni prvaki, je ekipo zapustila večina nosilcev, ki so v zadnjih sezonah prinesli velike uspehe kluba, med njimi tudi 6. mesto v Evropi in tekmo z FC Barcelono, kjer smo napolnili dvorano Tri lilije v Laškem ter številne državne in pokalne naslove. Ekipo smo sestavili iz mladih in perspektivnih igralcev, ki iz leta v leto napredujejo in čakajo na svojo eksplozijo. Prav zato je za nami tudi nekoliko slabša sezona 2014/2015 v državnem prvenstvu in pokalu. Kljub mladosti pa smo presenetili v sezoni 2015/2016, ko nihče ni pričakoval vrhunskega rezultata in smo presenetljivo postali državni podprvaki. Tudi mlajše selekcije z uspehi ne zaostajajo in verjamemo da bo tako tudi v prihodnje, ne nazadnje smo z ekipami U21 in U15 že tudi osvajali državne naslove v zadnjih letih.

Še več o naši zgodovini in uspehih, klubski statistiki, lahko najdete na naših spletnih straneh med statistiko in podatki kluba.
 
Zahvaljujemo se vsem, ki nam stojite ob strani, vabimo vas, da gremo skupaj k novim uspehom naproti.
 
Z VAMI DO NOVIH CILJEV.